Premýšľali ste niekedy, ako pripraviť varič na prežitie a aké je varenie v prírode ? Kreativita sa cení, no v takýchto prípadoch je obyčajný kempingový varič obrovský rozdiel a má cenu zlata. Aké metódy prípravy jedla máme v teréne a, čo je na to potrebné sa dozviete v tomto článku.
Survival kuchyňa si získava čoraz viac fanúšikov po celom svete. Ľudia vyhľadávajú extrémne zážitky a zároveň si chcú oddýchnuť od zhonu každodenného života, progresívnej digitalizácie a všadeprítomných vymožeností. Varenie vonku je dobrý spôsob, ako si od toho všetkého oddýchnuť. Aké možnosti máme na varenie v prírode?
1) Ohnisko - najatraktívnejšia voľba, nie vždy je to možné kvôli poveternostným podmienkam. Ohnisko je dobrou voľbou na varenie vonku, najmä ak náš výlet trvá dlhšie. Potrebujeme len podpaľovač a dobrý outdoorový nôž na delenie konárov na menšie kúsky a kvalitnú nádobu, ktorá sa dá zavesiť nad oheň. Aké sú výhody varenia vonku pri ohni? Ohnisko je dobrým riešením aj v chladnejších dňoch, pretože okrem jedenia máme možnosť sa, aj zohriať. Je to zároveň najlacnejšia verzia survival kuchyne, nemusíte so sebou nosiť kempingový varič a palivo. Oheň vytvára úžasnú atmosféru. Bohužiaľ, toto riešenie má aj nevýhody. Nemáme vplyv na poveternostné podmienky a príprava miesta a kopanie ohniska si vyžaduje určitú fyzickú námahu. Okrem toho vzniká štipľavý dym a väčšie riziko popálenín v dôsledku nedostatočnej kontroly plameňa.
2) Turistický varič ( plynový, benzínový a na tuhé palivo ) - je to jednoduchšie riešenie pre varenie v teréne, pretože ho máte vždy so sebou v batohu. Aké sú výhody tejto metódy? Poveternostné podmienky nie sú takou prekážkou pri varení ako v prípade vytvorenia ohniska. K turistickému variču máte určite širší výber pomôcok na prípravu jedál. Nevýhodou tohto riešenia je nepochybne váha, ktorú nosíte v batohu a okrem samotného variča doň potrebujete aj palivo, ktoré môže vždy dôjsť.
Bezpečnosť je pri používaní kempingového variča najvyššou prioritou. Keďže kempingové variče zvyčajne vždy pracujú s plynovými kartušami, je tu potrebná osobitná opatrnosť. Je dôležité, aby ste kartušu neotáčali hore dnom, inak sa tekutý plyn v nej obsiahnutý dostane späť do horáka a môže dôjsť k vzplanutiu plameňa. Okrem toho by ste nikdy nemali používať plynový varič v stane, iba vonku. V neposlednom rade má zmysel variť na mieste chránenom pred vetrom, inak môže váš kempingový varič stále vyhasínať.
3) Prenosný gril - je vo všeobecnosti nenáročný na údržbu a nevyžaduje si veľa údržby. Rošt možno budete musieť vymieňať každých pár rokov, no pri pravidelnom čistení môžete mať plne funkčné vybavenie vždy pripravené na použitie.
Ak chcete začať s varením, stačí zapáliť drevo, prípadne drevené uhlie a umiestniť ich do grilu. V prípade, že používate drevené uhlie, maximálna teplota nie je obmedzená a úroveň môžete ovládať úpravou množstva dreveného uhlia. Je tiež jednoduché ho zložiť a môžete ho rýchlo začať používať bez akýchkoľvek ďalších krokov.
Nakoniec, najlepšia časť používania prenosného grilu je, že ho nemusíte pripájať k zásuvke alebo vláčiť ťažké plechovky s propánom, aby ste ho zapálili. Stačí si vziať so sebou ľahké drevené uhlie alebo použiť suché drevo ako primárny zdroj ohrevu grilu. Ak ste vonku a radi varíte, určite by ste si mali zaobstarať prenosný gril.
Aký je najlepší spôsob varenia vonku?
Tu stojí za to vybrať si najjednoduchšie riady z nehrdzavejúcej ocele, ktoré sa neboja ohňa a kempingového variča. Pre vonkajšie varenie je najlepšie zvoliť stredne veľký hrniec s pokrievkou. Tu poslúži väčší pohár s vrchnákom, v ktorom si môžeme uvariť polievku aj vypiť niečo teplé, napríklad vodu. Je veľmi dôležité, aby kvalita tohto jedla bola primeraná. Oceľ je materiál odolný voči poškodeniu a korózii.
Samozrejme, môžete si kúpiť sadu riadu na varenie vonku. Všetko závisí od toho, čo potrebujeme a koľko ľudí bude našu kuchyňu na prežitie využívať. V neposlednom rade, nesmiete zabudnúť si pribaliť aj outdoorový príbor.
Obľúbeným vonkajším kuchynským riadom sú aj ešusi. Sú tiež vyrobené z odolného materiálu, často s o niečo väčšou kapacitou, ako poháre a majú aj vrchnáky. Na výber je široká škála riadu, takže pri výbere toho správneho pre seba by ste mali zvážiť, ako často varíte vonku. Čo je najlepšie jesť? V prvom rade, keď premýšľame o varení vonku, myslíme na hotové jedlá. Výber je tu obrovský, na trhu sú dostupné hotové mäsité aj bezmäsité jedlá.
Pohodlné varenie v teréne je také, ktoré si vyžaduje, čo najmenej vybavenia. Preto sa všetky druhy jedál z jedného hrnca javia ako dobrá voľba. Okrem toho, že ide o pohodlné riešenie, takéto jedlá sú často výživné a zasýtia, takže nám dodajú energiu na ďalšie hodiny v teréne. Ak k takémuto jedlu pridáte mäso, krúpy alebo cestoviny, hlad určite rýchlo nepocítite.
Sú skvelé aj vo varení toho, čo nájdu v lese. Tu však musíte vedieť, ktoré hľuzy môžete variť a nahradiť tak zemiaky v jedle. Niektoré z rastlín sa dajú použiť aj ako pochutina, ale oplatí sa prečítať si vopred sprievodcu pre daný región, aby vás pri takomto extrémnom varení nebolel žalúdok. Obzvlášť opatrní musíme byť aj pri jedovatých hubách a lesných plodoch, pretože sú mimoriadne nebezpečné a ich konzumácia môže predstavovať hrozbu pre náš život.
Pravdou je, že kuchyňa prežitia závisí výlučne od našich preferencií. Sme obmedzení len našou predstavivosťou. Ak nie ste fanúšikom varenia, nezostanete pri hotových instantných polievkach. Na trhu sú lyofilizované jedlá, teda jedlá sušené a bez vody. Výber týchto jedál je obrovský. Stačí do nich pridať vodu a zohriať ich. Varenie vonku nemusí byť časovo náročné.
Ako môžete vidieť survival kuchyňa, teda varenie v prírode, má svoje špecifiká. Nie je to však veľká výzva, len sa treba dobre pripraviť a nezabudnúť použiť potrebné vybavenie. Nezabúdajme ani na vedomosti, ktoré treba nadobudnúť pred expedíciou na prežitie, počas ktorej si mienime variť v teréne.